Henna is een bruin/rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verfen van bijv. nagels, handen, armen, voeten en haar. Deze vorm van lichaamsversiering komt vooral voor in Arabische, Afrikaanse en Indische culturen maar wordt ook elders toegepast.
Henna wordt gewonnen uit de hennastruik (Lawsonia inermis). Van nature komt deze voor in Noord-Afrika, het Nabije Oosten en India.
In de Arabische wereld staat henna al meer dan 5000 jaar symbool voor geluk, gezondheid en sensualiteit en zou een verbinding bieden met een oud tijdperk vol goede en kwade geesten (Baraka en Jnoun). De oudste bewijzen van henna beschilderingen komen uit Egypte, waar henna werd gevonden op mummies.
Henna wordt in een land als Marokko het vaakst gebruikt ter gelegenheid van feesten zoals huwelijken, geboortes, besnijdenissen etc. Men kleed zich dan in de mooiste gewaden en laat zich door een professionele henna “zetster” versieren aan handen en voeten met de prachtigste henna patronen.
De bruids henna is erg populair. Ook zwangere dames laten vaak hun buik versieren met henna. Dit noemen we “belly blessings”. De henna tattoo is een ideaal alternatief wanneer je geen permanente tattoo wilt.
Hoe lang blijft henna zitten?
De henna pasta moet minimaal 4 tot 8 uur op de huid blijven zitten om de kleurstof goed in te laten trekken. Hoe langer de henna blijft zitten, hoe donkerder de kleur wordt. Na het verwijderen van de hennapasta blijft er een oranje/rode kleur achter. Wanneer je de huid daarna insmeert met olie blijft de versiering tot wel 14 dagen mooi zitten. Daarna begint het te vervagen. De kleur is meestal na 2 a 3 weken helemaal van de huid verdwenen.
Is henna schadelijk voor de huid?