Wat is Henna?

Henna is een bruin/rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van bv nagels, handen, armen, voeten en haar.
Deze vorm van lichaamsversiering komt vooral voor in Arabische, Afrikaanse en Indische culturen, maar wordt ook elders toegepast.

Henna wordt gewonnen uit de henna struik (Lawsonia inermis). Van nature komt deze voor in Noord-Afrika, het Nabije Oosten en India.

In de Arabische wereld staat henna al meer dan 5000 jaar symbool voor geluk, gezondheid en sensualiteit en zou een verbinding bieden zijn met een oud tijdperk vol goede en kwade geesten (Baraka en Jnoun). De oudste bewijzen van henna schilderingen komen uit Egypte, waar henna werd gevonden op mummies.

Henna wordt in een land als Marokko het vaakst gebruikt ter gelegenheid van feesten als b.v. huwelijken, geboorten, besnijdenissen etc.
Men kleedt zich dan in de mooiste gewaden en laat zich door een professionele henna"zetster" versieren aan handen en voeten met de prachtigste henna patronen.

De bruids henna is erg populair. Ook zwangere dames laten vaak hun buik versieren met henna. Dit noemen we ‘belly blessings’. De henna tattoo is een ideaal alternatief wanneer je geen permanente tattoo wilt of wilt uitproberen hoe een tattoo bij je staat.

Hoe lang blijft henna zitten?

De henna pasta moet minimaal 4 tot 8 uur op de huid blijven zitten om de kleurstof goed in te laten trekken. Hoe langer de henna blijft zitten, hoe donkerder de kleur. Na het verwijderen van de hennapasta blijft er een roodoranje kleur achter. Wanneer je de huid daarna insmeert met olie blijft de versiering tot wel 14 dagen mooi zitten. Daarna begint het te vervagen. De kleur is meestal na 2 a 3 weken helemaal van de huid verdwenen.

Is henna schadelijk voor de huid?

Natuurlijke henna is niet schadelijk. Maar pas op, want er worden veel chemische ‘henna producten’ verkocht. Die worden vaak verkocht onder de naam ‘zwarte henna’. Aan deze producten is PPD (p-fenyleendiamine) toegevoegd wat wel schadelijk kan zijn voor de huid. PPD is een contact allergeen dat een allergische reactie kan veroorzaken. De echte traditionele henna pasta bevat enkel natuurlijke ingrediënten en heeft een roodoranje kleur. Hoe donker de kleur op de huid is, kan per persoon verschillen.

Schmink with Joy werkt uitsluitend met natuurlijke producten en maakt de pasta zelf. Nooit kant en klaar producten.

Pure henna pasta gemaakt met natuurlijke ingrediënten kun je herkennen aan de kleur. De pasta is groen tot (donker-) bruin van kleur. Daarnaast ruikt het aards of fris vanwege eventuele toevoeging van essentiële oliën als kleurversterker. Natuurlijke henna pasta moet altijd zo lang mogelijk op de huid blijven zitten (4-8 uur) en mag niet afgewassen worden met water en zeep. Je kunt er, nadat het is aangebracht op de huid, gewoon mee in de zon zitten. Natuurlijke henna pasta voelt koel aan op de huid. Bij twijfel: vraag het altijd na! Een henna artiest die met natuurlijke henna middelen werkt zal hier trots op zijn en je dit graag willen vertellen. 

De Kids Henna Party

Super leuk om de verjaardag van uw kind op een bijzondere wijze te vieren. De kids henna party is een bijzondere interactieve beleving, waar de kinderen met veel plezier aan terug zullen denken. We adviseren wel een minimum leeftijd van 7 jaar.

Wat gaan we doen?

We starten eerst met een workshop.

De kinderen leren een versiering te maken met behulp van de (veilige)henna spuitflesje. We oefenen eerst op papier, maar het doel is om bijvoorbeeld een canvasdoekje te versieren met henna patronen en glittersteentjes. Uiteraard brengt onze henna artiest bij iedereen een echte henna versiering aan op de huid. Dit gebeurt aan het einde van de workshop!   Nogmaals onze henna pasta maken we zelf en bestaat uit puur natuurlijke ingrediënten, die geheel veiling zijn voor de huid. Voor de volledigheid melden wij het volgende: Er is één uiterst zeldzame stofwisselingsziekte, genaamd G6PD, die een allergische reactie met natuurlijke henna opwekt. Als een kind dit heeft is dat al bekend van kleins af aan.

De henna versiering heeft zo'n 20 minuten nodig om te drogen. we zullen deze 1x fixeren.  Hoe langer de pasta op de huid zit, des te dieper het kleurresultaat.  Voor het slapen gaan krabbelen de kinderen de gedroogde pasta eraf en smeren de versiering in met olie. De henna versiering kleurt nu eerst fel oranje. Maar de komende 48 uur zal de kleur zich steeds donkerder ontwikkelen.

 De kosten zijn €17,50 per kind minimaal 6 kids. De duur van de Party is ongeveer  2,5 uur